Mobil SEO Nedir ve Nasıl Yapılır ? (4 İpucu)

mobil seo nedir ve nasil yapilir

Mobil SEO özellikle son yıllarda önemini oldukça artırmaktadır.

Günümüzde, istatistiklere göre %70 mobil öncelikli indekslemede olduğu kesin olarak biliniyor.

SEO açısından bu, Googlebot’un sitenizin masaüstü sürümü yerine mobil sürümünü dikkate alıp dizine eklediği anlamına gelir. Bu nedenle, siteniz mobil uyumlu değilse, arama motorlarındaki sonuçları daha düşük sıralamalar olacaktır.

Mobil SEO ile ilgili konu başlıkları:

  1. Mobil site hızınızı kontrol edin
  2. Google’un önündeki tarama engellerini kaldırın
  3. Sitenizin mobil versiyonunu kullanıcı ara yüzü ve kullanıcı deneyimi üzerinde çalışın.
  4. Şema işaretlemesini uygulayın.

Peki, hem kullanıcı deneyimi hem de Google tarayıcılar açısından uygun şekilde sitenizi mobil cihazlar için nasıl optimize edersiniz? Hemen incelemeye başlayalım.

Blog

Mobil SEO nedir?

Mobil SEO, mobil arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Daha farklı şekilde yorumlamak gerekirse Mobil SEO, sitenize erişmek için akıllı telefonlar, tabletler veya başka herhangi bir mobil cihaz kullanan kullanıcılar için web sitenizi optimize etme sürecidir.

Mobil SEO’nun amacı, ekran boyutu, cihazın işletim sistemi veya mobil internet hızı ne olursa olsun tüm mobil kullanıcılar için mükemmel bir deneyim sağlamaktır. SEO analizi gerçekleştirirken mobil SEO tarafına daha dikkatle inceletmenizi tavsiye ederiz.

Mobil SEO Nasıl Yapılır ?

1. Mobil site hızınızı optimize edin

Mobil site hızı, sitenizi mobil cihazlarda ne kadar hızlı yüklendiği iyi bir kullanıcı deneyimi açısından çok önemlidir.

Google’ın blog sayfasında bu konuyla ilgili verilen bilgilerden biri, mobil kullanıcıların dikkatlerini bir seferde yalnızca 4-8 saniye ekranda tutma eğiliminde olduklarını ortaya koydu. Web sayfanızın yüklenmesi daha uzun sürerse, kelimenin tam anlamıyla bir ton ziyaretçi kaybedersiniz.

Arama ve sıralama algoritmaları dikkate alındığında, Sayfa Deneyimi güncellemesi ve Önemli Web Verilerinin tanıtımı, mobil kullanıcılar için daha hızlı yükleme zamanlarının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Temel Web Verileri nedir?

Önemli Web Verileri ( Temel Web Verileri ), web sitenizdeki yükleme hızını, etkileşimi ve görsel kararlılığı ölçen ölçümlerdir. Mobil uyumluluk, güvenlik, güvenlik ve açılır pencerelerin olmamasıyla birlikte, bu yeni sinyaller artık genel sayfa deneyimini değerlendirmek ve bir sayfanın sıralamaya değer olup olmadığına karar vermek için nihai bir oy vermek için kullanılıyor.

Google Temel Web Verileri için neler yapılmalı?

Sunucu yanıt sürenizi kontrol edin

Yükleme sürenizdeki başarının çoğu, server (web barınma) sunucunuzun ne kadar hızlı olduğuna bağlıdır.

Sunucunuzun yanıt vermesi çok uzun sürerse, PageSpeed ​​Insights’ta ilgili bir uyarı ile karşılaşırsınız. Site hızlandırmanın olası yollarını tartışmak için web barındırma sağlayıcınızın desteğiyle görüşmeniz en sağlıklı yol olacaktır.

Flash dosyalar yerine HTML5 kullanın

Web sayfalarınıza medya (videolar, animasyonlar vb.) eklemeniz gerekiyorsa, bunun yerine HTML5 kod yapısını kullanın. Aynı içeriği tüm cihazlarda sunmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda akıllı telefonlarda ve tabletlerde yükleme hızınızı önemli ölçüde artırır.

Çok fazla eklenti kullanmayın

 Siteniz WordPress, Joomla veya başka bir CMS üzerine kuruluysa, eklentiler sayıları çok önemlidir. Fazla sayıdaki eklentiler sitenizi etkileyen faktörlerdendir.

Görsellerinizi optimize edin

Her sitede bir çok resim mevcuttur. Hepsinin yeterince hızlı yüklenmesini sağlamak için kesinlikle optimize edilmeleri kaçınılmazdır.

AVIF, JPEG 2000, JPEG XR ve WebP gibi uygun görüntü biçimlerini kullandığınızdan emin olun. Resimlerinizin boyutunu daha da küçültmek için sıkıştırma araçlarıyla optimizasyonlarını yapın .

Önbelleğe almayı etkinleştir

Önbelleğe alma, taramayı hızlandırır ve geri gelen ziyaretçiler için iyi bir kullanıcı deneyimini artırır. Tarayıcıların metin, resimler, HTML, CSS ve JavaScript dahil olmak üzere site içeriğinizin tüm bölümlerini önbelleğe almasına izin verin.

İçerik Dağıtım Ağı’na (CDN )kaydolun

CDN, sitenizin içeriğini daha hızlı sunmak için birbirine bağlı bir sunucu ağı anlamına gelmektedir. Basitçe söylemek gerekirse, dünyanın her yerinde birden fazla CDN sunucusu bulunmaktadır. Örneğin Amsterdam’dan bir kullanıcı sitenizi ziyaret ettiğinde, CDN ağı en yakın sunucuyu bulur ve tüm içeriği oradan yükler. Sizin sunucunuz bölge olarak nerede olduğu çok önemli olmamaktadır.

Daha az yönlendirme kullanın

 Yönlendirmeler SEO açısından çok değerlidir. Ancak bunların doğru şekilde kurulduğundan emin olun ve yalnızca mobil cihazlara yönelik 404 yönlendirmelerine dikkat edin. Buradaki genel kural, mobil cihazlarda ne kadar az yönlendirmeniz olursa o kadar iyi anlamına gelmektedir.

2. Google'ın önündeki tarama engellerini kaldırın

Web siteniz mobil öncelikli dizine eklemeye geçtiyse, sitenizin mobil sürümünün masaüstü sürümüyle aynı içeriğe sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Buna Javascript, CSS, resimler ve sitenizin kodunun diğer önemli parçaları dahildir.

Arama motorlarında dizine eklenen ve sıralanan sitenizin mobil versiyonudur. Bu nedenle, içeriğinizin herhangi bir bölümü mobilde engellenirse, Google bunları görmez ve indeksleyemez.

Önemli ve potansiyel kullanıcı trafiği sağlayan sayfalarınızın hiçbirinin mobil cihazlarda taranmasının engellenmediğinden emin olun.

3. Sitenizin Mobil versiyonunu kullanıcı ara yüzü ve kullanıcı deneyimi üzerinde çalışın

Mobil web sitesinin kullanıcı deneyimi birçok yönden masaüstünden daha farklıdır.

Normal olarak, daha küçük bir ekran boyutu vardır ve tarama öncelikle portre modunda yapılır. Duyarlı tasarım bu yönlerin çoğunu kapsasa da, mobil kullanıcı ara yüzü optimizasyonu açısından duyarlı bir siteye sahip olmanın her zaman yeterli olmadığını unutmamalısınız.

Site okunabilirliğini iyileştirin

 Yazı tipi boyutlarını ve renklerini seçerken daima mobil ekranı göz önünde bulundurun.

En düşük 14 piksel boyutunda basit net yazı tipleri uygulayın. Sorunlu ortamlarda okunabilirlik sorunlarını önlemek için metin ve arka plan arasında yeterli kontrast olduğundan emin olun.

“Dokunmatik” bir yaklaşım benimseyin

 Mobil web sitenizdeki tüm dokunulabilir öğeler, bir başparmak boyutuna sığacak kadar yeterli boyutta olmalıdır. Bu, metninizdeki tıklanabilir bağlantılar arasındaki mesafe için de geçerlidir.

Mobil cihazlarda site içi dolaşımı iyileştirin

 Mobil uyumlu navigasyonunuz birçok şekil alabilir, ancak kullanıcılara doğal ve sezgisel hissettirmesi gerektiğini her zaman hatırlamanız gerekir. İnsanlar ana sayfanıza geldiklerinde, bir sonraki adımda nereye ve neden gitmeleri gerektiğini tam olarak anlamalıdırlar.

4. Şema işaretlemesini uygula

Şema işaretlemesi , Google tarayıcılarının içeriğinizin ne hakkında olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olmak için kullanılan bir dizi HTML etiketidir. Yüzlerce farklı etiket arasından seçim yapabilir ve bunları sitenizdeki içerikleri işaretlemek için kullanabilirsiniz (telefon numaraları, çalışma saatleri, tarif pişirme süreleri, ürün fiyatları vb.).

Düzgün yapılandırılmış şema işaretlemesine sahip siteler, Google tarafından daha iyi yorumlanır ve zengin snippet’leri arama sonuçlarında gösterebilme imkanını sağlar.

Günümüzde herkesin daha fazla kullandığı ve mobil cihazlara öncelik veren bir dünyada yaşadığımızdan, web sitenizi mobil uyumlu hale getirmek bugün mutlak bir ZORUNLUDUR. Çok fazla zaman ve çaba gerektirmese de, mobil SEO’nun faydaları çok büyüktür ve mobil cihazlarda daha iyi kullanıcı deneyimi, daha yüksek sıralamalar ve dönüşümler içerir.