SEO Nedir?

seo nedir

SEO Nedir? Sorusunun cevabı ile ilgili bilgi vermeden önce bildiğiniz gibi pandemi, birçok işletmenin e-ticaret ve online alışveriş sektörüne odaklanmasını gerekli hale getirdi. Pandemi öncesi de hareketli olan online alışveriş sektörü, pandemi ile çok hızlı bir şekilde ivme kazanmaya başladı. Bu nedenle, siz de markanızı internet dünyasında yer almasını isteyerek işletmeniz için hızlı bir şekilde bir web sitesi kurmaya karar verdiyseniz eğer SEO konusuna öncelik vermelisiniz. Ya da mevcut web sitenizi canlandırma çalışmalarına başlamalısınız. Peki bu işe nasıl başlamalısınız?

Potansiyel müşterilerinizi web sitenize çekmenin (ve tutmanın) yollarından en önemlisi SEO’dur. Büyük ihtimalle bu terimle bir yerlerde karşılaşmışsınızdır. Peki SEO Nedir? Ve SEO Nasıl Yapılmalıdır? Bu yazıda SEO’nun ne olduğunu ve nasıl başlayabileceğinizi detaylıca ele alacağız!

SEO nedir? Sorusunun cevabı ise; ilk olarak SEO’nun açılımından başlayalım. SEO: ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ anlamına gelir. Google ve diğer arama motorlarının arama sonuçlarında üst sıralara çıkmalarını sağlamak için web sayfalarınızı optimize etme uygulamasıdır. Bu, insanların internette yani arama motorlarında arama yaparken web sitenizle karşılaşma olasılığının daha yüksek olacağı diyebiliriz. SEO, organik – yani ücretsiz – arama sonuçlarındaki sıralamaları iyileştirmeye baz alır. Bir web siteniz varsa ve daha fazla trafik elde etmek ve daha fazla kullanıcının karşısına çıkmak istiyorsanız, buna hiç şüphe yok: SEO, pazarlama çabalarınızın en değerli parçası olmalıdır.

ararma motoru sonuc sayfasi

Yukarıdaki resimde, bir kullanıcı ‘Kadın Elbise Modelleri’ anahtar kelimesini aradığında ilk birkaç sonucu görüyoruz. Bu durumda, Morhipo ilk sonuçtur. SEO’nun arkasındaki kurgu ve strateji, sayfanızı en iyi sonuç olacak şekilde optimize ettiğinizde, bu sıralamalara tırmanabilir ve insanların gördüğü ilk sonuçlardan biri olabilirsiniz. Hangi SEO kurgusu sitenize daha fazla tıklama ve kullanıcı trafiği getirecek? Bu konu üzerinde oldukça fazla kafa yormanız gerekmektedir

Bu örnek bize yalnızca organik sonuçları gösterse de, her zaman bu yapıda bir sonuç sayfası ile karşılaşmayabilirsiniz. Kullanıcıların yaptığı arama terimine bağlı olarak, en üstte ücretli reklamlar, zengin bir sonuç, görseller veya Google Alışveriş’in birkaç ürünü de olabilir. Pek çok farklı olasılık vardır ve Google’ın gösterdiği şey, arama yapan kişi (örneğin yaşadıkları ülke ya da bağlandığı sunucu) hakkında bildikleriyle de doğru orantılı bir şekilde çalışabilir ve ona göre bir sonuçları tarayıcıya yansıtabilir.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO Nasıl Yapılır? Ya da SEO Nasıl Yapılmalıdır? Soruları en çok karşılaştığımız ve cevapları merak edilen arama sorgularındandır. Öncelikle her sonucun ne kadar üst sıralarda yer alacağı Google’ın algoritması tarafından belirlendiğini göz ardı etmemek lazım. Google’ın algoritmasının bazı bölümleri bir sır olarak halen daha gizemini korusa da, Markanet SEO ajansı tarafından SEO’daki yılların kazandırdığı deneyimi bize, en önemli sıralama faktörleri hakkında en iyi fikirleri elde etmemize yardımcı olmuştur. Bu sıralama faktörleri iki kategoriye ayrılabilir:

Site İçi SEO Nedir?

SEO Nedir? Sorusunun temeli site içi SEO’dan başlar. Diğer bir deyişle sayfalarınızın sıralaması kısmen site içerisindeki optimizasyonlar tarafından belirlenir. Site içi SEO faktörleri, web sitenizdeki doğrudan etkilendiğiniz her şeydir anlamına gelir. Bu faktörler, teknik yönleri (örneğin, kodunuzun kalitesi ve site hızı gibi) ve web sitenizin yapısı veya web sitenizdeki kopya içerik hataları, URL yapısı gibi birçok kriteri içerir. Bunların hepsi, üzerinde çalışabileceğiniz, optimizasyonların gerçekleşmesi gereken site içi SEO çalışmalarıdır. Daha fazla bilgi için markanet.net’de yer alan site içi SEO ile ilgili çalışmalara göz atabilirsiniz.

Site Dışı SEO Nedir?

Site içi SEO çalışmaları dışında, sıralamalarınızı belirleyen bir diğer önemli kriter site dışı SEO’dur. Site dışı SEO, diğer web sitelerinden gelen bağlantıları, sosyal medyanın yönetimini ve kendi web siteniz dışında gerçekleşen diğer pazarlama faaliyetlerini içerir. Gerçekleşmesi zaman alsa da, site dışı SEO faktörlerini etkilemek özenli bir çalışmayı gerektirmektedir. Dış SEO faktörlerden en önemlisi sitenize yönlendiren bağlantıların sayısı ve kalitesidir. Web sitenize ne kadar kaliteli, otoritesi yüksek, alakalı site bağlanırsa ve referans olursa, Google’daki konumunuz o kadar yüksek olur.

SEO’da rol oynayan diğer bir site dışı faktör, verdiğiniz hizmet ya da ürünlerin benzersizliği ile ilgili rekabetiniz seviyesidir. Bazı hizmet ve ürünlerde, diğerlerine göre sıralamak çok daha zordur. Bu nedenle, sektörünüzün rekabet gücü, sıralama şansınız üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir.

Bütünsel (Holistik) SEO

En başta günümüz gereksinimleri ve arama motorlarının alaka düzeyine daha fazla önem verdiklerini söylemeliyiz. Bunun sonucu olarak biz de SEO Optimizasyon çalışmalarımızda “bütünsel SEO” kriterlerine önem veriyor ve en doğru şekilde çalıştığımız markalarımızda uyguluyoruz.

Bütünsel SEO ile birincil hedefiniz, mümkün olan en iyi web sitesini oluşturmak ve kalıcılığını sağlamaktır.

Holistik SEO çalışmaları ile Google’ı kandırmaya çalışmadığınızı belirtiyorsunuz. Böylelikle zamanınızı ve emeğinizi sürdürülebilir uzun vadeli bir stratejiye yatırıyorsunuz.

Sayfalarınızı geliştirmeye çalışmak ve yüksek kaliteli bir web sitesine sahip olmak, sıralama şansınızı artıracaktır. Çünkü genel olarak arama motorları, kullanıcılarına arama sorgularında en iyi, en alakalı sonuçları sunmak istiyor ve en iyi sonuçlar kusursuz içeriğe sahip, aynı zamanda kullanıcı memnuniyetine önem veren, hızlı ve kolay erişilebilir olanlardır.

Google gibi arama motorlarında iyi bir sıralama, web sitenizin ve pazarlamasının her yönüne odaklanan kapsamlı bir SEO stratejisi ile mümkün olur. Teknik SEO, kullanıcı deneyimi (UX), web sitenizdeki içerik: hepsinin birinci sınıf olması önemlidir. Google’da iyi bir sıralama elde etmek için bütünsel bir SEO yaklaşımı dediğimiz optimizasyonları geliştirmelisiniz.

Bütünsel bir SEO yaklaşımı yalnızca sıralamalarınız için daha iyi olmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcıların ihtiyaç duyduklarını daha hızlı bulmalarına da imkan verir.

Bu da sitenizin SEO kriterleri için en doğru olan çalışma şekli demek anlamına gelmektedir.

seo-nasil-yapilir

SEO’ya Başlamanın En İyi Yolu!

Timuratasoy.com olarak misyonumuz, SEO’yu herkes için erişilebilir kılmaktır. Bu nedenle, markanızla ilgili olarak nasıl daha iyi verim elde edebiliriz bununla ilgili en doğru fikirleri bir araya getiriyoruz. Bizimle çalışmanın en büyük avantajlardan biri, sayfalarınızla alakalı en kaliteli ve benzersiz içerik oluşturmanıza yardımcı olacak bir ekibe sahip olmamızdır. İletişim bilgilerimizden bize ulaşarak Ücretsiz SEO ve okunabilirlik analizimiz, insanların ve arama motorlarının keyfini çıkaracak ve size en fazla katkıyı sağlayacak olan bilgileri çıkararak, ayrıntılı öneriler sunar. Performans odaklı SEO danışmanlık hizmetimiz sayesinde siz de markanızın değerine değer katarak internette daha fazla yer alabilirsiniz.

SEO Danışmanlık hizmetimiz ile bir sonraki seviyeye ulaşmanıza ve içeriğinizi eş anlamlılar ve ilgili anahtar kelimeler için optimize etmenize ve dahili bağlantı önerilerimizle site yapınızı güçlendirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, çok özel SEO becerilerini öğrenebileceğiniz ve hemen uygulayabileceğiniz tüm SEO deneyimlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaksınız!

Sonuç Olarak

SEO, web sitelerini Google’ın – veya başka bir arama motorunun – arama sonuçlarında üst sıralarda yer almalarını sağlamak için optimize etme uygulamasıdır. Bizde, sitenizin her yönünü optimize etmeye odaklandığımız için bütünsel SEO çalışmasını önemsiyoruz. Böylelikle sayfalarınızı arama sonuçlarında daha üste sıralarda yer almasının en iyi yolunun bu olduğuna inanıyoruz.

Bitirmeden son olarak spam olarak değerlendirilecek olan SEO hileleri kullanmayın. Çünkü bunun eninde sonunda sıralamanız için olumsuz sonuçları olacaktır. Bunun yerine, potansiyel ziyaretçilerinizi göz önünde bulundurarak sürdürülebilir SEO uygulayın ya da bu konuda destek alın.