En Hızlı Google İndex Alma Yöntemleri Nelerdir?

en hızlı google indeks alma yontemleri

Günümüzde en iyi SEO uzmanı dahi, Google’ın hızlı index almasını engelleyen çok çeşitli teknik sorunlar olduğuna inanıyor, peki bu ne kadar doğru? Konuya giriş yapmadan önce SEO Nedir? sorusunun cevabını araştırmanızı tavsiye ederim.

Google hızlı indeks alma sorunu sıklıkla karşılaşabileceiğiniz problemlerden sadece biridir. Eğer dizine eklenmesini istediğiniz sayfalar konusunda doğru teknik sinyaller göndermezseniz veya tarama bütçeniz eksik ise, Google’ın sayfalarınızı dizine eklemeyebileceği doğru olsa da, sitenizde yer alan içeriklerin kalitesi de aynı şekilde en hızlı Google hızlı index alma yöntemlerini etkileyen faktörler arasında yerini almaktadır.

Web sitenin büyüklüğü veya hacmi hangi seviyede olursa olsun içerikleriniz bu konuda karar verici bir konudur. Örnek olarak JavaScript gibi yapılar dizine eklemeyi daha zorlaştırıcı hale getirirken, web siteniz tamamiyle HTML ile yazılmış olsa bile hızlı Google index alma sorunu yaşamanız kaçınılmaz olabilir. Bu makalede, en çok karşılaşılan sorunlardan bazılarını ve bunların minimum seviyeye çekileceğini size sunmaya çalışacağız.

Blog

Google index alma sorunları

İndex alma kontrol aracı ile Türkiye’de yer alan en iyi e-ticaret sitelerini kontrol ettiğimizde ortalama olarak, dizine eklenebilir ürün sayfalarının %15’inin Google’da bulunamadığı göze çarpmaktadır.

Bu sonuç karşısında akıllara hemen, neden Google dizinine eklenmediği gelmektedir.

Google Arama Konsolu (Search Console), “Tarandı – şu anda dizine eklenmedi” veya “Keşfedildi – şu anda dizine eklenmedi” benzeri dizine eklenmemiş sayfalar için çeşitli sonuçlar iletir. Bu tespitler sorunun çözülmesine tamamen çözüm olmasa da size nasıl üstesinden geleceğinize dair bilgiler vermektedir.

En önemli dizin oluşturma sorunları nelerdir?

Web sitenize her türlü ücretli ya da ücretsiz optimizasyon çalışmaları yaptırdınız ve halen daha indekslenme sorunlarıyla karşılaşıyorsanız, bu konuyla ilgili işte size bir kaç ipucu! Tecrübelerimize ve karşılaştığımız örnekler doğrultusunda, Google Arama Konsolu tarafından bildirilen en rastlanan dizine ekleme sorunları aşağıdakilerdir:

1) "Tarandı - şu anda dizine eklenmemiş"

Bu uyarının anlamı, Google bir sayfayı ziyaret etti ancak dizine eklemedi.

Genellikle bu sorun ‘’bir içerik kalitesi’’ sorunudur. Günümüz şartlarında e-ticaret hacmi göz önüne alındığında, Google’ın kalite konusunda daha seçici olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir. Bu uyarı ile karşılaştığınızda, sayfalarınızın “Tarandığını – şu anda dizine eklenmediğini” anlarsınız, içeriklerinizin benzersiz olduğu ve kalitesi ile ilgili gözden geçirmeniz gereken bazı alanların mevcut olduğu konusunda emin olun:

Google index alması açısından tüm sayfalarda benzersiz başlıklar, açıklamalar olmasına dikkat edine.

Kopya ürün açıklamalarından kaçının.

Yinelenen içeriklerde ayrıştırıcı etiketler kullanın.

Robots.txt dosyasını veya noindex etiketini kontrolünü sağlayarak Google’ın sitenizdeki önemsiz kısımlarını taramasını veya dizine eklemesinin önüne geçin.

2) “Keşfedildi - şu anda dizine eklenmemiş”

Bu uyarı ise genel bir içerik ve tarama sorunu problemiyle karşılaşıldığı anlamına gelmektedir. Bu sorun büyük hacimli e-ticaret sitelerinde genellikle rastlanan bir durumdur.

Google, genellikle ‘’ Keşfedildi – şu anda dizine eklenmedi’’ sorununu, e-ticaret sitesi ürün sayfalarında aşağıda belirtiğimiz sebeplerden dolayı vermektedir;

Tarama bütçesi sorunu : çok fazla URL’in tarama kuyruğunda olduğu ve bir bakıma, o sayfalara sıra gelmediği anlamını taşır.

Kalite sorunu : Google, web sitesindeki bazı sayfaların taramaya değer olmadığı ve URL’lerinde bir kalıp arayarak bu sayfaların ziyaret edilebilir olmadığı sonucuna varabilir.

İşte e-ticaret SEO uzmanlığı bu noktada devreye girer. Sayfalarınızın “Keşfedildi – şu anda dizine eklenmemiş” olduğu sorunuyla karşılaşırsanız aşağıda belirtilenleri uygulamayı deneyebilirsiniz:

Öncelikle bu sorunu yaşadığınız kategori sayfaların hangileri olduğunu tespit edin. Ve gerekli düzenlemeleri gerçekleştirin. Ürün sayfalarından kaynaklanıyorsa eğer, bu bir tarama bütçesi hatası olabileceğini unutmayın. Tarama bütçenizi optimize ederek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Google’ı meşgul eden çok fazla önemsiz sayfa var ise onları robots.txt üzerinden noindex etiketi ile diskalifiye edebilirsiniz. Özellikle filtrelenmiş kategoriler ve dahili arama sorgu sayfaları bu tip sorunları meydana getirdiklerini unutmayın. Googlebot bu çok fazla öneme sahip olmayan sayfalarla zaman harcadığından dolayı sizin için daha önemli olan sayfaları taramayı ikinci plana atabilir.

3) "Kopya veya Yinelenen içerik"

Kopya veya yinelenen içerik hatalarının başlıca nedenleri ise şöyledir;

Web sitesinde yer alan sayfaların farklı dil seçenekleri varsa, bu sayfalardan bazıları dizine eklenmemiş olabilir.

Rakip siteler tarafından kullanılan kopya veya yinelenen içerik. Bu, genellikle e-ticaret sektöründe, belirli web site sağlayıcıları tarafından aynı açıklamaların kullanıldığı anlamına gelir.

rel=canonical, 301 yönlendirmeleri veya benzersiz içerik oluşturma ile kullanıcılara benzersiz bir deneyim sağlamaya çalışın. Sıkça sorulan sorular alanı bu iş için tamda uygun olan bir yapıdır.

google indeks alma yontemleri

Web sitenizin dizin kapsamı nasıl kontrol edilir?

Google SEO çalışmalarının en büyük destekçisi olan Google Arama Konsolu ( Search Console) Dizin Kapsamı raporunu kontrol ederek, web sitenizin kaç sayfasının index alıp almadığını inceleyebilirsiniz .

Dikkat etmeniz gereken en önemli konu, hariç bırakılan URL sayısıdır. Bu sayede nerede hata yapıldığını daha net anlayabilirsiniz.

Bir e-ticaret siteniz varsa eğer, dizine eklenmemiş ürün sayfalarınızın olması da gayet doğaldır. Süresi dolmuş veya ürün bulunmayan sayfalar Google örümcekleri tarafından taranacağını bu taramanın sitenize olumsuz kullanıcı deneyimi kazandıracağını göz önünde bulundurun.

Google hızlı indeksleme nasıl yapılır ?

Her sitenin yapısı ve karakteristik özellikleri farklıdır. Fakat genel olarak en hızlı index alma yöntemleri belirli kurallar çerçevesinde gerçekleşmektedir. Maddeler halinde bunlardan bahsedelim;

1) 404 Hatalı URL’leri kontrol edin

Web sitenizdeki sayfaların (Sayfa Bulunamadı) 404 hatalarını belirli periyodlarla denetleyin. 404 hatası verene sayfaların neden bu hatayı verdiğiyle ile ilgili geniş kapsamlı araştırma yapın. Nedenlerini tespit edin ve bir daha aynı hatayla karşılaşmamak için gerekli düzenlemeleri gerçekleştirin.

2) İç linkleme ağına öneme verin

Dahili bağlantıları mümkün olduğunca kullanmaya çalışın, Google için belirli bir sayfanın web sitesinin önemli bir parçası olduğunu ve dizine eklemeyi uygun gördüğünün önemli verilerinden olduğunu düşünecektir. Web sitenizin yapısında hiçbir yetim sayfa bırakmayın ve dizine eklenebilir tüm sayfaları site haritalarınıza dahil etmeyi unutmayın.

3) Stratejinizi doğru kurgulayın

Google’ın web sitenizi doğru ve sizin planladığınız gibi algılamasını sağlayın. Web sitenizin daha az değerli kısımlarını taramak için arama motorlarını meşgul etmeyin, diğer türlü Google’ın kaliteli içeriğinize ulaşması çok uzun sürebilir. Sunucu günlüğü analizi, Googlebot’un neyi taradığının ve nasıl optimize edileceğinin tam olarak cevabını verecektir.

4) İçeriklerinizin özgün ve kaliteli olmasına önem verin

Özellikle büyük hacimli siteler, dizine eklenmemesi gereken sayfalarının indeks alma sorunuyla karşılaşabilir. Site haritanızı bu strateji ile oluşturun ve gerektiğinde noindex etiketini ve robots.txt dosyasını kullanın. Google’ın sitenizin en kötü kısımlarında çok fazla zaman geçirmesine izin verirseniz, sitenizin kalite puanını düşürebilir.

İnternet dünyası sürekli bir büyüme içerisinde

Her gün yeni web siteleri ortaya çıkıyor ve mevcut web site ağı genişliyor.

Peki Google bu zorluğun üstesinden gelebilir mi?

Bu sorunun cevabı yine Google’ın kendisinde;

“Google’ın sınırlı seviyede kaynağı var, bu nedenle çevrimiçi olarak sunulan neredeyse sonsuz miktarda içerikle karşı karşıya kaldığında, Googlebot bu içeriğin yalnızca bir kısmını bulup tarayabiliyor. Ardından, taradığımız içeriğin yalnızca bir bölümünü dizine ekleyebiliyoruz.”

Diğer bir deyişle, Google, web’deki tüm sayfaların yalnızca bir bölümünü ziyaret edebilir ve daha da küçük bir bölümünü dizine ekleyebilir. Ve web siteniz harika olsa bile, bunu aklınızda tutmalısınız.

Sonuç olarak size düşen en önemli görev, Google’ın işletmeniz için gerekli olan sayfaları keşfedip dizine eklenebilmesini sağlamaktır.